Hoppa till innehåll

Berg

Berg är en landsbygdssocken ca tre mil norr om Växjö i Kronobergs län. Vi är ungefär 500 personer som bor här. De största byarna är Lädja, Bredhult, Berg, Holma och Ernatorp.
Lilla Björka

Det finns många bevis för att människor bott och verkat i Berg under åtskilliga tusen år. Bland annat hällristningen vid Hjulatorp i socknens södra del, som är en av de få hällristningar som finns i Sveriges inland. Andra tecken på tidiga bosättningar är de så kallade drakarören, även kallade kämpagravar, som finns på olika håll i socknen. Med stor sannolikhet rör det sig om gravrösen från bronsåldern.

Författare som förknippas med Berg är Viktor Rydberg och Elin Wägner. Viktor Rydberg var i början av 1850-talet informator på Bergs herrgård. Under denna tid inspirerades han till sin medeltidsroman Singoalla. Senare har Rydbergs roman kopplats till en grotta vid Klintsjön, Singoallas grotta, som har blivit ett populärt utflyktssmål i socknen.

Elin Wägners hem Lilla Björka.
Författarinnan och akademiledamoten Elin Wägner lät i början av 1900-talet bygga huset Lilla Björka i Berg. Elin Wägner hade under sin barndom vistats hos släktingar i Tolg och Berg. Elin Wägner dog 1949. Efter ett antal år i privat ägo är nu hennes hus Lilla Björka stiftelseägt. Många besökare hittar årligen till Lilla Björka, som håller öppet under sommarmånaderna.

I Bergs socken finns i dag ett aktivt föreningsliv. Varje år samlas föreningarna och intresserade privatpersoner till en gemensam aktivitetsvecka i början av juli, Bergveckan.

Här finns också en kooperativt förskola, Bergslunds föräldrakooperativ, som ligger i direkt anslutning till Bygdegården. När förskolan byggdes fick också bygdegården en ordentlig ansiktslyftning. Bland annat byggdes ett nytt kök som nyttjas både av dagis och bygdegården.

För mer info om vad som sker i Berg se: http://www.bergsocken.se

 

Annonser
No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: