Hoppa till innehåll

Lärande Bygd under två år

5 februari, 2013

Projektet Lärande Bygd säger Adjö!

Nu är det två-åriga Leaderprojektet Lärande Bygd avslutat. Vi är många som är väldigt nöjda med arbetat i och utanför bygden. Här är fem röster ifrån bergbor om projektets resultat: ”Berg har blivit mer kända för att vara aktiva och samarbetande. Samarbetet med Ormesberga, Tjureda, Tolg och Åby har växt. Bygdens folk har kommit närmare och lärt känna varandra på tvärs av generationer och kunskapområden. Projektet har skapat mer hemkänsla och en levande socken”.

Om man tycker om att räkna har projektet under två års tid haft 1035 deltagare i evenemang och 481 personer har deltagit i kunskapsutbyten, 2 Kunskapsfestivaler har arrangerats, 1 Synvända konferens, 2 Lärande Sommarjobb för 20 bergsungdomar, Odlingskurs för 30 personer, 8 Middagsbjudningar med Elin Wägner tema, Kunskapsbanken är igång, en studieresa för 5 bergbor till Danmark. Vi har också hjälpt grannsocknarna med idékvällar och inspiration, gjort en Stallbiograf och fotoutställning på Lilla Björka. Vi har också skapat flera samarbeten och synts med utställningar & föreläsningar i Karlstad, Järna, Östersund och på en hel del fler platser.

Hur kommer vi se spår av Lärande Bygd framöver?
Under våren fortsätter föreningskafé på Lilla Björka med olika föreningar i Berg som värdar. I sommar och vår blir det certifieringskurs i permakultur för 20 personer på Lilla Björka och gården Hassla utanför Lenhovda. Lärande Sommarjobb fortsätter mycket troligt med 10 nya ungdomsjobb där fem av våra föreningar i Berg är arbetsledare. Kunskapsbanken går under våren ifrån by till by och dokumenterar och samlar in information. I höst så blir det förhoppningsvis en tredje Kunskapsfestival. om vilja & engagemang finns hos bergborna. Det verkliga resultatet av projektet kommer vi inte kunna se förrän om 5 -10 år i hur bergborna hanterar de förändringar som väntar oss i framtiden.

Den största succén för Lärande Bygd är inte siffror eller evenemang utan de relationerna, vänskaper och gemenskapen som projektet möjliggjort med sina mötesplatser och arrangemang. Det är gemenskapen som kommer göra den stora skillnaden i framtidens Berg och bestämma förutsättningarna för oss att fortsätta leva och verka i Berg.

Avslutningsvis, tack för allt ideellt engagemang och initiativ som gjort projektet ännu bättre än vi kunnat planera för eller förutspå!  /Maria Richter Simsek

Annonser
No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: